2019 – 2020

Karneval nechodí potichu, karneval v okolí znají. A i k nám pan Karneval zavítal. Zahrál, zatancoval, zazpíval. Byl moc prima. A my všichni společně s ním. Mrkněte na to, jak nám to všem bez rozdílu slušelo.

Laboratorní práce. Každý z nás si pamatuje ze školy nějaký ten hokus pokus. Ale pokusy v mateřské škole? Ano, i v mateřské škole tomu tak opravdu může být. Nakonec přesvědčte se sami, jak nám to šlo a ještě víc bavilo.

Začíná nový rok. Rok 2020. Jaký asi bude? Hezčí? Lepší? Delší? Nezbývá, než si na něj počkat. Co můžeme však udělat, je to, že spálíme vše ošklivé, co jsme zažili v loňském roce. Vše nakreslíme na papír a šup s tím do hrnce. Nyní už jen zapálit, ať je vše ošklivé od nás pryč. A věřte nám, že ty špatné věci vůbec nevoní. Nyní, když je vše ošklivé pryč, tak krásný rok 2020 může přijít.

Poslední den starého roku v naší školce je znamením (netrpělivého nebo trpělivého?) čekání na Ježíška. Už už aby tady byl a my si společně rozbalili dárečky. Nakonec se přece jen dočkáme. Zazvonil zvoneček a .....

Vzpomínáte o Vánocích na tradice které jste dodržovali kdysi s rodiči jako malí? Máte nějakou tu tradici schovanou dodnes? My ve školce ano. Tohle je pro nás období plné tajemství a kouzel a všichni jej milujeme. Prosím, můžete vstoupit.....

Předvánoční období a čekání na Ježíška si vylepšujeme malým výletem. Vydáváme se linkovým autobusem do Přeštic, odkud jdeme pěšky do Příchovic. Naše cesta vede k paní Andrlíkové, která má na zahradě překrásný, její rukou vytvořený Betlém, se všemi postavičkami, které k němu patří.

Pro velký zájem jsme se po pár letech opět rozhodli uspořádat vánoční jarmark. Požádali jsme o pomoc i rodiče. Některé maminky dokonce napekly. Každého z nás na jarmarku něco okouzlilo. Někoho výrobek, někoho zas dobrota ke kafíčku. Každý jsme jiný a udělat si radost takovou, jakou zrovna potřebujeme, je to nejlepší co pro sebe můžeme udělat.

Zima zatím ještě nezačíná, ale čerti už lezou z komína a chystají se i k nám. Jeden zavítal společně s Mikulášem a přinesl nám spoustu dobrot. Pravdou je, že než jsme laskominy dostali, bylo třeba zpytovat své svědomí, přiznat své chyby a říci nějakou básničku. Nakonec všechno se přečká a tečka.

Čerte, čerte, čertíčku, s námi budeš v teplíčku aneb hrajeme si ve školce na peklíčko a užíváme si všichni společně červeno-černý čertovský týden.

Začíná období adventu a právě v tento čas se společně setkáváme na návsi před naší mateřskou školou a zpíváme vánoční koledy. O pohoštění a teplé nápoje se postarali místní dobrovolní hasiči. Rozsvícením vánočního stromečku máme opět o krok blíž ke dni, na který se moc těšíme.

Nastává dušičkový čas, čas těšení se na Vánoce, čas splněných přání. Společně si doma připravujeme svítící lampiónky a v podvečer se scházíme před mateřskou školou. Posvítíme na cestu Ježíškovi. Nakonec zapálíme ten největší lampión, pošeptáme do něj svá tajná přání a vyšleme nahoru do nebe k Ježíškovi. A nyní už zbývá jen čekat. Aneb kdo si počká, ten se dočká.

Divadlo Řimbaba opět v naší školce, tentokrát s pohádkou "O Popelce". Všichni společně zpíváme a tancujeme A pak zazvoní zvonec a pohádky je konec.

Společně se vypravujeme letadlem do Afriky a prozkoumáme tam vlastníma očima, dalekohledem a nebo i lupou vše, co je zde k vidění.

Jak se vlastně narodí kytara? Víte to? My už ano, protože jsme se právě všechno dnes dozvěděli.

V naší školce je už skoro tradicí, že každým rokem začínáme v podzimních měsících jezdit do solné jeskyně do Přeštic. Nové děti mají možnost seznámit se se Solánkem a Solinkou a společně si hrajeme nejen s nimi, ale i s krystaly soli a relaxujeme.

Tak tohle je, vážení, naše parta, se kterou budeme trávit společné chvíle během celého školního roku 2019/2020.

Přejít nahoru