2017 – 2018

V úterý 26. června 2018 trávíme Den s lesy ČR v Luhu. Moc prima akce, kterou nenavštěvujeme poprvé. Po pravdě musíme říct, že jsme stále více a více mile překvapeni, co vše je pro nás připraveno a co můžeme na této akci zažít. Nakonec, přesvědčte se sami.

V pátek 23. června 2018 , světe div se, ale je to tak. Ve třídě mateřské školy najednou roste obří balón, do kterého všichni vstupujeme a poté vleže na zádech zkoumáme podmořský svět. Vše tak vidíme ze dna moře. Věřte nebo ne, zážitek neuvěřitelný.

V úterý 19. května 2018 navštěvujeme všichni Základní školu ve Švihově a společně s našimi bývalými kamarády strávíme první hodinu vyučování. A ti z nás, kteří se v září chystají již do školy si něco málo přímo u tabule vyzkouší.

Ve čtvrtek 14. června 2018 se to na zahradě mateřské školy hemžilo samými vodníky. Jen se podívejte sami. Není vodník jako vodník, některý je vodníček.

V sobotu 9. června 2018 slavíme na zahradě mateřské školy Mezinárodní den dětí. Počasí nám asi hodinku nepřálo, ale i přes vydatný déšť, před kterým jsme se schovali v mateřské škole, dopadla oslava MDD nakonec skvěle. Naši kamarádi Jirka a Martin, ví totiž vždy naprosto přesně, jakou písní vykouzlit všem účastněným úsměv na tváři. A to i přesto, že byli skoro všichni promoklí až na kost.

V pátek 8. června 2018 cestujeme autobusem na školní výlet do Prusín. Celý výlet si patřičně užíváme. Dozvídáme se zajímavé věci, opékáme buřtíky, hrajeme si, krmíme kůzlátka. To vše za přítomnosti dobré nálady a skvělého počasí.

Ve čtvrtek 7. června 2018 nás ve školce navštěvuje známé divadélko "Řimbaba" se svojí, dnes tak trochu jinou, "Vesmírnou pohádkou". Představení si užijeme jako vždy, tentokrát dokonce na zahradě naší mateřské školy.

Ve čtvrtek 31. května 2018 navštěvujeme klatovská kasárna, ta poslední, která tam ještě zůstala a společně s dětmi z ostatních mateřských a základních škol, zažíváme jeden z prima dnů s našimi vojáky.

V úterý 15. května 2018 jedeme potěšit babičky do Pečovatelského domu Naší Paní v Klatovech se svým vystoupením ke Dni matek. A věřte nebo ne, v očích nás, učitelek, se leskly slzy. Vidět úsměv na tváři babiček, které nemohou chodit, jsou nemocné, byl tou největší odměnou.

V pátek 11. května 2018 pořádáme pro naše maminky, babičky a všechny místní ženy besídku k jejich svátku a společně s nimi oslavujeme v místním kulturním domě Den matek.

V pondělí 7. května 2018 proběhl zápis do mateřské školy. 11 dětí, 5 volných míst. Co na to říct? Nápad naší Julinky nebyl vůbec marný. Taťka by mohl udělat vedle ještě jednu školku a nebo jak pravil náš Miki, by mohla mít naše školka dvě patra.. Ať tak, či onak, bohužel do září se realizace nápadů nestihne, tak doufáme, že ti nejmenší, které jsme nemohli přijmout, nám zůstane s přízní nakloněny a navštíví nás možná u zápisu na příští školní rok.

Ve středu 12. dubna 2018 začínáme, stejně jako každým rokem, jezdit do bazénu Technických služeb v Klatovech a společně si tam všichni užijeme plavecký výcvik, na který se již moc těšíme.

Ve čtvrtek 15. března 2018 k nám do mateřské školy zavítal kouzelník Waldini. Na své kouzlení si vždy vybral pomocníky z nás, dětí. Domnívali jsme se, že tak pochopíme některé tajnosti a "fígle", které kouzelníci při svých vystoupeních používají, ale vše bylo naopak. S úžasem jsme sledovali zmizení prstýnku, zmenšování karet, měnění barev na předmětech, záměny šátků a další a další nepochopitelná kouzla. Nejvíce jsme však byli nadšeni z živé holubičky, které vyletěla ze dvou bílých papírů. Nejen my, ale i paní učitelky si říkali, jak je toto všechno možné.

V úterý 27. února 2018 se v naší mateřské škole tančilo, rejdilo, soutěžilo, prostě žilo. Do tance nám hráli naši dobří známí Jirka a Martin A ti si to, společně s námi a překrásnými maskami, které připravili dětem jejich rodiče, pořádně užili.

V pátek 16. února 2018 využila naše mateřská škola pozvání zúčastnit se maškarního karnevalu ve vedlejší obci. Ráno jsme se proto nasvačili v naší školce a pak již vyrazili směr Lužany, kde jsme si v místním kulturním domě za doprovodu hudby pěkně zatančili a zasoutěžili. Co dodat užili jsme si všichni parádně karnevalové veselí.

Když jde malý bobr spát, bobr spát, tak si v klidu hraje rád, hraje, hraje rád. Pravdou je, že ne vždy tomu tak bývá. Ti bobři, kteří bydlí v Borovech zatím ještě moc neubližují, ale je třeba to neustále kontrolovat.

V pondělí 15. ledna 2018 nás navštívila konečně paní Zima. Užíváme si její přítomnost plnými doušky, protože nevíme, jak dlouho tu s námi zůstane.

Ve čtvrtek 11. ledna 2018 pálíme starý rok, který právě skončil, rok 2017. Odchází s ním vše nepěkné, zlé, ošklivé. Všechno to, co již nebudeme potřebovat. Pálení starého roku již několikátým rokem patří neodmyslitelně k tradici naší mateřské školy.

V pátek 22. prosince 2017 navštívil naši mateřskou školu Ježíšek a přinesl spoustu dárečků. Měli jsme velikou radost a Ježíškovi poslali velké Děkujeme do otevřeného okna.

Vánoční tradice a s nimi spojené pouštění lodiček, hledání zlatých prasátek, krájení jablíček s vánoční hvězdičkou uvnitř, rybí šupinky, stříbrné oříšky, pusa pod jmelím. Tohle všechno jsme si v předvánočním období vyzkoušeli v naší mateřské škole.

V úterý 19. prosince 2017 se všichni, včetně naší paní kuchařky vydáváme do Přeštic. Odtud pak pokračujeme až do Příchovic pěšky. Po celou cestu nás doprovází babička Viktorky, která právě tam bydlí. Navštěvujeme místní kulturní dům, kde je již vše připraveno. V sále se ohřejeme a v klidu posvačíme. Velký dík patří tamní paní starostce, která se o nás postarala tak, jako bychom byli její vlastní. Na obecním úřadě navštěvujeme výstavu andělů a poté pokračujeme k paní Andrlíkové, abychom si mohli prohlédnout její krásný vyřezávaný betlém. Pobyt v Příchovicích zakončujeme procházkou po vesnici a potom se vracíme zpět do kulturního domu. Tam se v klidu a v teple naobědváme a krásně posilněni odcházíme směr Přeštice. Tam čekáme chvilku na autobus a hurá zpět do školky.

V pátek 15. prosince 2017 jsme se sešli s dětmi a rodiči v naší mateřské škole a za zvuku koled a vánočních písní si společně hráli. Ano, opravdu je tomu tak. Že tomu nejde uvěřit? Ale jde, můžete se nakonec sami přesvědčit na přiložených fotografiích, jak hra s pískem vypadá. Nechyběla ani společná kávička a ochutnávka vánočního cukroví. Maminkám, které jej ke kávě přinesly, moc děkujeme.

V pátek 1. prosince 2017 jsme na návsi před mateřskou školou zahájili období adventu. Za krásně ozdobený a osvícený stromeček patří velký dík OÚ Boroyy. Děti z mateřské školy a místní děti z SDH Borovy přispěly k této slavnostní chvíli básničkou či písničkou. Nechybělo ani společné zpívání koled a popíjení dobrého svařeného vína. Období adventu právě začíná.

V úterý 5. prosince 2017 do naší školky, stejně jako každým rokem, přišel čert s Mikulášem. Všichni jsme se trochu báli, ale zároveň těšili, co dobrého nám letos přichystali. Po básničce, kterou mnohý z nás přednesl se zatajeným dechem, jsme opravdu dostali něco dobrého na zub.

Příprava na čerty začíná! A protože každý malý čert vypadá tak trochu jako my, s pomocí rodičů, kteří nám připravili kostýmy, se i my proměňujeme na malá čertiska.

V pátek 24. listopadu 2017 přijíždí za námi do školky Honza Pohoda s pohádkou o princezně. Ta měla trápení s krtkem Pepíkem, který jí na zahrádku chodil krást zeleninu. Nakonec se krtek nechal princeznou napálit a skončil v prázdné královské pokladnici, na kterou si princezna sedla a nepustila ho dřív, než jí slíbil, že se polepší a nebude krást princezně zeleninu.

V úterý 21. listopadu 2017 to v naší školce vypadá poněkud neobvykle. Některé z dětí tomu opravdu do poslední chvíle nevěřily. Ale když viděly ráno paní učitelky, bylo to jasné. Celá parta, do jednoho v nočním oblečku. Užili jsme si skvělé dopoledne plné legrace, tance, zpěvu a her. Možná doporučení pro Vás. Vyzkoušejte si někdy pyžamový den i doma. Věnujte čas rodině, sobě a odpočinku. Možná si ani neuvědomíte, jak prima den to může být.

A je to tady! První sníh začíná poletovat a my si jej musíme užít na zahradě naší mateřské školy, protože první sníh je prostě první sníh.

V pátek 3. listopadu 2017 se scházíme na návsi před mateřskou školou a společně vynášíme do přírody světýlka, která pomůžou Ježíškovi najít cestu k nám. Na úplném konci si vypouštíme lampiónek splněných přání. A jestli se nám přání, které jsme pošeptali splní, se dozvíme až po Vánocích.

Ve čtvrtek 5. října 2017 (stejně jako v předešlých letech), začínáme navštěvovat solnou jeskyni v Přešticích. A společně si to prima užijeme.

Ve středu 4. října 2017 se v dopoledních hodinách scházíme s kamarády Jirkou a Martinem v naší školce. A věřte nebo nevěřte, nepřijeli sami. Představte si, že s nimi přijel i jeden obří, velký, modrý šmoula, kterého jsme si opravdu užili.

Přejít nahoru